כרגע באתר
9
6
6
,
2
מודעות
כניסה לאזור האישי

איך להעסיק עוזרת בית בלי להסתבך?

מהם החוקים המחייבים בתי אב המעסיקים עוזרת בית? מהם הזכויות של העוזרת ומהם החובות של המעסיקים.

19/05/2015
פעם להעסיק עוזרת בית היה דבר מאוד פשוט. כל מה שהיה צריך לעשות הוא למצוא עוזרת שאומרים עליה הרבה מילים טובות, או שמבקשים ממנה לבוא פעם אחת לניסיון ואם מתלהבים – שוכרים את שירותיה לתקופה ארוכה, וליהנות מבית נקי ומסודר – בדיוק כמו שאתם רוצים. היום דברים נראים קצת אחרת – ולא בכדי. צריך לפתוח תיק מעסיק במוסד לביטוח הלאומי, ולהקפיד לשמור על הזכויות של העוזרת, שכן מעמדה הוא שווה ערך (ובצדק!) למעמדו של כל עובד שכיר. אז מה צריך לעשות ואיך צריך לנהוג כדי להעסיק עוזרת בית בלי להסתבך? כל התשובות במאמר שלפניכם.

לפתוח תיק מעסיק במוסד לביטוח לאומי

לפתוח תיק מעסיק במוסד לביטוח לאומי
הצעד הראשון שאתם צריכים לעשות לאחר שסיכמתם עם מישהי שהיא תגיע לנקות לכם את הבית פעם בשבוע, פעם בשבועיים או על פי הצורך האישי שלכם, הוא לפתוח תיק מעסיק במוסד לביטוח לאומי. זאת משום שברגע שעובדת אצלכם עוזרת בית (או כל עובד אחר, אגב, כולל מטפלת בילדים או מישהו שמשגיח על אחד ההורים) – אתם הופכים למעסיקים לכל דבר, והיחסים ביניכם לבינה הופכים להיות יחסי עובד-מעביד – ממש כמו בכל מקום עבודה.

פתיחת התיק תוביל באופן אוטומטי לכך שתצטרכו להפריש עבור עוזרת הבית תשלומים לביטוח בריאות ולביטוח לאומי. תשלומים אלה מתבצעים באמצעות פנקס תשלומים שיישלח אליכם מהמוסד לביטוח לאומי לאחר שתפתחו את התיק.

להפריש כספים לקרן פנסיה

אחת מזכויותיה הבסיסיות של עוזרת הבית, ממש כמו של כל עובד שכיר אחר, היא שיופרשו לטובתה כספים לקרן פנסיה שתירשם על שמה, החל מחודש העבודה השביעי שלה. אם המעסיק הנוכחי הוא המעסיק הראשון – הוא יפריש את הכספים רק מהחודש השביעי. אם מדובר במעסיק שני ומעלה – הוא יצטרך להפריש את הכספים כבר מחודש העבודה הראשון, על מנת שקצבתה של העוזרת לא תיפגע.

את האחוזים המדויקים שיש להפריש מהמשכורת כדמי ביטוח לאומי, כדמי ביטוח בריאות וכהפרשה לקרן הפנסיה ניתן למצוא באתר של המוסד לביטוח לאומי.

לשמור על כל הזכויות האחרות

אם אתם רוצים להעסיק עוזרת בית בלי להסתבך, אתם צריכים לא רק לדאוג להפרשת הכספים ככתוב מעלה, אלא גם לשמור על שאר זכויותיה, שהן שוות לגמרי לזכויותיו של כל עובד אחר. בין היתר עליכם לדאוג לתת לעוזרת שלכם ימי מחלה, ימי חופשה, הודעה מראש על פיטורין (על פי הוותק), פיצויי פיטורין, דמי חגים ועוד.

אם לא תעשו כן ותיתפסו על ידי הרשויות הרלוונטיות – אתם צפויים לעונשים לא נעימים, כמו תשלום של כל הכספים שהייתם אמורים לשלם עבור העוזרת, בתוספת קנסות, ריביות ותוספות על פיגור בתשלומים.

בוודאי תגידו, שיש עוזרות שלא מעוניינות בביטוח, והאמירה שלנו תהיה חד משמעית: אז אל תעסיקו אותן. זה מסוכן – גם עבורכם וגם עבורם. שמרו על הכללים ופעלו לפי החוק, וכך תוכלו להעסיק עוזרת בית בלי להסתבך בכלל. בהצלחה.
פעולות נוספות :
שיתוף בפייסבוק
הדפס כתבה
שלח כתבה לחבר
הוסף למועדפים