כרגע באתר
9
6
6
,
2
מודעות
כניסה לאזור האישי

לימודי ממונה ואחראי על בטיחות

בשנים האחרונות חלה חובה בהעסקת ממונה בטיחות בארגונים ומפעלים שונים, שעצם העבודה עלולה לגרום לנזק ישיר או עקיף לעובדים. כיצד מתקבלים לעבוד כממונה בטיחות, מה יש ללמוד ומה אפשרויות התעסוקה בתום הלימודים?

24/01/2017
בצבא שומעים את המשפט הזה הרבה: "חוקים אלו נכתבו בדם". כך גם תפקידו של ממונה בטיחות במפעלים וארגונים שונים, למנוע את המקרה הבא, שעשוי להילמד כמקרה בוחן הנכתב בדם. הגדרת התפקיד הברורה והפשוטה ביותר של ממונה הבטיחות היא לדאוג ולוודא שכלל העובדים יחזרו הביתה בשלום. באופן מפורט, ממונה הבטיחות אחראי באופן ישיר על הכשרת העובדים (מהעובד הזוטר ועד לבכיר ביותר), למען ידעו להימנע מסכנות במקום העבודה.

למידת השטח והכשרות

אולם תפקידו של הממונה על הבטיחות לא מסתכם אך ורק בהכשרות. על מנת להעביר את כלל עובדי החברה את השתלמויות הבטיחות, עליו להכיר את כל מחלקות הארגון. לבדוק אילו סכנות עלולות להיגרם מהעבודה השוטפת. לכן, עם היכרות השטח, מבין הממונה את סוג העובדה של כלל העובדים. צריכה להינתן הכשרה כללית לכולם (על הסכנות הקיימות ודרכי מנע), כמו גם ליצור הדרכה אישית לבעלי תפקידים שונים בחברה (עבודה בגובה, שימוש בחומרים מסוכנים ועוד.

חובה חוקית בהעסקת ממונה על הבטיחות

על פי החוק, כל מפעל או ארגון המעסיק מעל חמישים עובדים מחויב בהעסקת ממונה בטיחות. ההגדרה זו היא יבשה, משום שחשוב לבדוק כל ארגון לגופו. יכול להיות מפעל המעסיק עשרה עובדים אשר מחייב העסקת ממונה בטיחות, זאת לאחר שהמפקח אזורי בחן את הסיכונים ומחייב בהעסקה. חשוב לציין כי גם אופי הארגון חשוב – מפעל ייצור (חשוב לבדוק מה סוג הייצור), תעשייה חקלאית, אתר בנייה וכדומה. כל אתר מחויב במינוי ממונה על הבטיחות בעל הכשרה מתאימה.

לימודים ותעודות עבור ממונה בטיחות

בשל ההבנה הגדולה בצורך בתפקיד כזה, ישנם מספר רב של קורסים והשתלמויות בתחום. לרוב, לימודים איכותיים בתחום מתפרסים על כ – 300 שעות אקדמיות בממוצע. חשוב לבחור במוסד איכותי ומוכר בתחום ולוודא כי סוג הלימודים תואם את הכישורים הנדרשים ממקום עבודה מסוים. במהלך הלימודים, נלמדים שיטות לניהול מערך הבטיחות, ניהול סיכונים, חקירת מקרי עבר כתאונות, דיני עבודה, פקודות הבטיחות ועוד. כאשר קיים דגש לתכנון מערך הבטיחות בארגונים שונים.

לימודי בטיחות במגוון תחומים

בשל דרישת ארגונים שונים (בהתאם לסוג עבודתם) לממונה בטיחות המוסמך בתחום מסוים (אש, חשמל, כימיה ועוד), הדברים הללו נלמדים בהליך הלימודים. כך שבוגרי התואר רוכשים ידע ומומחיות אותם הם יכולים ליישם באופן מקצועי בארגונים שונים ובמקומות עבודה במגוון תחומים. יחד עם זאת, ישנם קורסים המאפשרים לימודי ממונה בטיחות מקצועיים בתחומים ספציפיים.

אפשרויות התעסוקה עבור בוגרי הלימודים

ממונה בטיחות איכותי יכול להשתלב במגוון מפעלים וארגונים. ביניהם: אתרי בנייה, תחומי רפואה ורוקחות, אחראי אחזקת ציוד ועוד. חשוב לציין כי תפקיד הממונה לפעמים נחשב בעייתי – אמנם בעל המפעל הוא המעסיק, אך קיימים פעמים רבות דרישות לביצוע של הממונה (כגון מציאת תקציבים, קניית ציוד בטיחות ועוד). בנוסף, רבים מהעובדים אינם אוהדים אותו מפני שמבחינתם הוא מפריע רבות להליך העבודה אותו הם יודעים לעשות בצורה הטובה ביותר מבחינתם. לכן, חשוב להיות אדם אסרטיבי ובעל יכולת קיום משא ומתן.
פעולות נוספות :
שיתוף בפייסבוק
הדפס כתבה
שלח כתבה לחבר
הוסף למועדפים