כרגע באתר
9
6
6
,
2
מודעות
כניסה לאזור האישי

מדריך לרכישת רכב יד שניה

מעוניינים לרכוש רכב יד שניה וחוששים ליפול מהפח אל הפחת? אל תאגה, כאן תוכלו למצוא את כל הטיפים, מה צריך לבדוק לפני שקונים רכב משומש, ממה להיזהר ואיך להימנע מטעויות נפוצות

05/05/2008

לפני קניית רכב משומש – תעשו שיעורי בית

קניית רכב משומש אינה נושא פשוט. הדחף "לסגור עניין" ולדהור לדרככם עלול להפיל אתכם בפח עם רכב גנוב או לא תקין. כדי למנוע מפח נפש, הנה מספר הנחיות שיוכלו לעזור ברכישת רכב יד שניה ולגרום לכם לצאת מרוצים במינימום זמן.

ראשית, החליטו מהו סכום הכסף המקסימלי שעומד לרשותכם לקניית הרכב (כולל טיפולים, ביטוחים וכד'). לאחר מכן הגדירו לעצמכם מהו סוג הרכב הדרוש לכם - ספורטיבי, משפחתי, קטן, שטח וכד'. יש להבחין בין מה שאתם חולמים שיהיה לכם לבין מה שיענה על הצרכים האמיתיים שלכם בהווה. לאחר שהחלטתם על הסכום והסוג, בדקו אילו דגמים עונים על דרישותיכם. וכעת, לא להילחץ, כדי למצוא "מציאות" יש להתאזר בסבלנות, ללמוד קצת את השטח וברגע הנכון - לפעול! כדאי להתייעץ עם אנשים שבבעלותם רכב מהסוג הרצוי לכם ולשמוע את חוות דעתם עליו. זכרו, רכב יד שניה לא קונים מהר ובלחץ, אלא רק לאחר שבדקתם והבנתם את הצרכים שלכם.

איפה וממי קונים רכב יד שניה

קיימות מספר דרכים אפקטיביות לחיפוש רכב: בלוחות העיתונים כמובן, באתרי אינטרנט שונים, במודעות על רכבים, עצים ודומיהם ואף ממידע העובר מפה לאוזן. כלל הזהב קובע שמומלץ לקנות ממוכרים פרטיים, קרי מבעלי הרכב עצמם, ולהימנע מקניית רכבים מסוחרי רכב ומאנשים מפוקפקים ש"בן הדוד שלהם שלח אותם". בדרך זו תחסכו פערי תיווך של אלפי שקלים במחיר הרכב, ותמנעו סכנה של קניית רכב גנוב או משועבד שיוחזר לבעליו או לחברת הביטוח כאשר יעלו על עקבותיו ויגיעו אליכם, הקונים התמימים.

טיפ מועיל: ניתן לזהות בקלות סוחרי רכב המפרסמים מודעות בעיתון בדרך הבאה. התקשרו ואמרו: "זה בקשר לרכב שפרסמתם". אם זה סוחר, הוא יענה משהו בנוסח: "איזה רכב?", וזה האות עבורכם לעבור למודעה הבאה. ודאו את זהות בעל הרכב ואת זהות הרכב. מומלץ לבקש מהמוכר תעודה מזהה שלו עם תמונה, ולהשוות את הנתונים המופיעים בה עם הנתונים המופיעים ברשיון הרכב המקורי - לא בהעתק הרשיון! על פי רשיון הרכב המקורי יש לאמת את מספר השלדה ואת מספר המנוע, ולוודא את מספר הבעלויות הקודמות. כיוון שכיום ניתן לזייף בקלות יחסית את רשיון הרכב, כדאי לפנות למשרד הרישוי ולבדוק את רישומי הרכב, וגם לברר אם יש בעיה חוקית בהעברת הבעלות (שעבודים, עיקולים או זכות כלשהי של צד ג'). כדאי לפנות גם אל רשם החברות ואל רשם המשכונות, מפני שבמקרים רבים נרשם השעבוד שם, ולא במשרד הרישוי. כמו כן, רצוי לקבל מספר טלפון רגיל, ולא רק סלולרי, ולהיפגש בבית המוכר. מי שמתחמק - יש לו מה להסתיר!

יחד עם זאת, אפשר לבדוק, בזהירות מירבית, אפשרות של רכישת רכב משומש מחברות ליסינג או השכרת רכב. החסרונות ברורים: אנחנו נוטים לחשוב על רכבים מהשכרה כעל רכבים שנהגו בהם בצורה פחות זהירה ופחות שמרו על המצב המכני והתפעולי שלהם. כיוון שכך, לרכבים מחברות השכרת רכב יש לעיתים גם ביקושים נמוכים שיכולים להקשות עליכם אם תרצו למכור את הרכב בעתיד. בנוסף, ערכן של מכוניות מהשכרה נמוך יותר בשוק הרכבים המשומשים למכירה. יחד עם זאת, ובניגוד אולי למחשבה המקובלת, יש גם לא מעט יתרונות לקניית רכב מחברות השכרת רכב או ליסינג: ראשית, גם אתם תשלמו מחיר נמוך יותר בעת הקניה, מה שיאפשר לרכוש מכוניות משנתונים מתקדמים יחסית במחיר נמוך יותר. שנית, זה אמנם נכון שיש סיכוי שרכב מידיים פרטיות נשמר יותר, אך יחד עם זאת, רכבים בסוכנויות רכב עוברים טיפולים תקופתיים מסודרים במוסכים מורשים לאורך כל תקופת ההשכרה ובוודאי שלפני המכירה.

איזה שאלות יש לשאול את מוכר הרכב המשומש

לאחר שסיננתם החוצה את הסוחרים למיניהם, כדאי לשאול את המוכר כמה שאלות לפני שמחליטים להיפגש:
•מהם פרטי הרכב , דגם, שנה, נפח מנוע וכד'.
•מדוע הרכב עומד למכירה?
•האם המוכר הוא בעל הרכב, ואם הוא מייצג מישהו - שיקשר אותו עמכם.
•כמה "ידיים", כלומר בעלים, עבר הרכב - הזמן הממוצע הסביר הוא החלפת בעלים מדי 2-3 שנים.
•מי הבעלים הקודמים - חברה, חברת השכרה, משרד ממשלתי וכד'. נתון זה משפיע
על המחיר ועל בלאי הרכב. ככלל, מומלץ לבחור ברכב שהוחזק רק בבעלות פרטית.
•האם יש שעבוד או הגבלה כלשהם על מכירת הרכב.
•מהו הקילומטרז' - כמה ק"מ עבר הרכב, כאשר הממוצע: 15-20 אלף ק"מ בשנה.
•תאונות קטנות וגדולות, ובפירוט בבקשה. שלדה שנפגעה היא עניין מסוכן.
•מהו המחיר המבוקש ומה מחיר המחירון - ובשום אופן לא להתמקח בטלפון!
•האם בעל הרכב מוכן לקחת אותו לבדיקה במכון רכב?
•היכן טופל הרכב - בקשו לקבל את ספר הטיפולים וודאו כי הטיפולים בוצעו
בצורה סדירה.
מצב חיצוני ופנימי ומצב מכני (מנוע, תיבת הילוכים, לפני טסט או לפני
טיפול, מצב הצמיגים,מצב הריפוד, צבע וכד').

הפגישה עם מוכר הרכב המשומש

החלטתם לראות את ה"מציאה" מקרוב? זכרו - לא כדאי ללכת שבי אחר חזות נאה, שעלולה להסתיר שלדה חבוטה. מהם הדברים החשובים שצריך לבדוק בפגישה עם בעל הרכב המשומש?
•פתחו את תא המטען - האם הוא נקי ומסודר? הרימו את הריפוד ובדקו אם יש סימני רטיבות או תיקוני פח. בדקו אם יש גלגל רזרבי וכלי החלפה.
•התניעו את הרכב ובדקו אם יש פליטת עשן כחול מהאגזוז. זהו סימן לבעיה בשסתומים, שתיקונם יקר ולא כדאי.
•בדקו את תקינות פעולתם של: דוושת הגז, המעצור והמצמד, מעצור היד, המזגן,הפנסים ופנסי החירום, הדלתות והחלונות, לוח המחוונים, הצופר והמגבים.
•ודאו את הקילומטרז' – תסתכלו בעיניים!
•גם מי שלא מבין! - פתחו את מכסה המנוע ובדקו שאין נזילות שמן, פיח או רעש מהרדיאטור, ובדקו מים ושמן.
•בדקו את הצמיגים - מה מידת השחיקה שלהם? האם יש להחליפם?
•בדקו האצה והילוכים - האם זה מתבצע בצורה חלקה?
•מבט בפתח מילוי הדלק יגלה לכם אם הרכב עבר שיפוץ צבע - דבר שעלול להעיד
על תאונה.
•לבסוף, אם נראה לכם שאתם מעוניינים, חשוב לעשות נסיעת מבחן ולהרגיש אם
הרכב אכן נוח ומתאים לכם.
•אם הכל בסדר ובכל זאת אין לכם תחושה טובה - אל תתפשרו, חפשו רכב אחר
שתהיו שלמים עמו.

בדיקה מקיפה של הרכב המשומש

אל תוותרו בשום מקרה על בדיקת הרכב המשומש במכון בדיקות מורשה. מכוני הבדיקה מצוידים במכשור המאפשר חשיפת פגמים נסתרים ותיקונים בשלדה. הם נותנים לקונה אחריות לשנה על המערכות שנמצאו תקינות ברכב. מעבר לכך, יש באפשרותם לבדוק האם מספר השלדה ומספר המנוע תואמים למספרים המצוינים ברשיון. רשמו בכתב יד את הסבריו של הבוחן והחתימו אותו על המסמך. כך תוכלו להבטיח את זכותכם לממש את האחריות לבדיקה.
לא מומלץ לקחת את הרכב הראשון שראיתם לבדיקה אלא לסקור מספר רכבים, עד ש"נכנסים לעניינים".
קיבלתם את טופס הבדיקה מהמכון המורשה ואתם מחליטים לקנות. במוסך תוכלו להעריך את עלות התיקונים לתקלות המצוינות בטופס. כאשר אתם עומדים על המקח, רצוי לא להתלהב יותר מדי בנוכחות המוכר. עמדו על שלכם באדיבות אך בהחלטיות, והגמישו עצמכם כשאתם בטוחים לחלוטין שזה רצונכם. אל תחתמו על הסכם או על זכרון דברים ואל תתנו למוכר מקדמת תשלום לפני שרכשתם את הרכב. הכול סוכם לשביעות רצונכם? כעת חתמו על זכרון דברים ושלמו במזומן או בהמחאה בנקאית (צ'ק). יש למלא טופס העברת בעלות באחד מסניפי הדואר, ובו לרשום את מספרי הת"ז (ולא שום מספר אחר!) של שני הצדדים - המוכר והקונה. החזיקו בידיכם את רשיון הרכב ואת טופס העברת הבעלות, על מנת למנוע מעשי רמייה של החלפת טפסים ברגעים המכריעים.

עכשיו אחרי שאתם יודעים בדיוק למה לשים לב, אתם יכולים להתחיל לחפש את הרכב הבא שלכם.

לחיפוש בלוח רכב באתר הלוחות הגדול בארץ – אתר לוחות madas.
פעולות נוספות :
שיתוף בפייסבוק
הדפס כתבה
שלח כתבה לחבר
הוסף למועדפים