כרגע באתר
9
6
6
,
2
מודעות
כניסה לאזור האישי

סקירת שוק מחפשי העבודה לשנת 2013

לקראת חתימת שנת 2013, הגיע הזמן לסקור את המגמות המרכזיות בשוק מחפשי העבודה. האם היום קשה יותר או קל יותר למצוא עבודה? איזה מקצועות נדרשים? והאם כל אדם עם המקצוע המתאים יוכל להתקבל לעבודה?

18/12/2013
שוק מחפשי העבודה בישראל של שנת 2013, מסתמן מצד אחד ככזה שלא השתנה יותר מידי מהשנים הקודמות ברובו, אך עדיין הוא כולל בתוכו כמה ניצנים אפשריים לשינוי. תהליכים שונים שעוברים על ישראל ועל העולם כולו נותנים את אותותיהם. מצד אחד תהליכים כמו גלובליזציה מסייעים לחלק מהעסקים, אך מפריעים לעסקים אחרים. אחוז האבטלה בישראל נחשב לסביר, בעיקר בקרב האוכלוסיה היהודית - אך יש מגזרים שלמים אשר ממודרים משוק העבודה. אז מה באמת המצב בפועל?

נקודות ראויות לציון

● פער בין לימודים לביקוש - כולנו זוכרים את הודעתו של שר הכלכלה נפתלי בנט, אשר הפציר בסטודנטים לעתיד לא ללכת ללמוד משפטים, אלא להירשם למקצועות ההנדסה. דבריו לא היו ללא גיבוי. אכן המקצועות המבוקשים ביותר ללימודים בשנת 2013 היו לימודי משפטים, מדעי המחשב, מנהל עסקים, פסיכולוגיה ותקשורת. אולם בעוד שהנרשמים ללימודי פסיכולוגיה נדרשים להמשיך לתואר שני בכדי לעסוק בתחום, בוגרי מנהל עסקים משלבים את התואר שלהם עם תואר נוסף, ובוגרי מדעי המחשב לרוב מצליחים להשתלב בשוק - הרי שלבוגרי המשפטים יש בעיה. הם מצפים כי בסיום התואר, ולאחר מעבר בחינות הלשכה לעו"ד, הם ישתלבו בקלות בשוק - אך השוק מוצף בעורכי דין צעירים כמותם. דווקא הביקוש ללימודי הנדסה הוא עדיין נמוך, למרות שהתעשייה משוועת עבורם והמשכורות נחשבות טובות.

● שילוב אוכלוסיות חלשות - משרד הכלכלה קבע לעצמו יעדים שונים לשנים 2012-14 לשילוב אוכלוסיות חלשות בשוק העבודה - בין השאר עולי אתיופיה, עולי מדינות חבר העמים, המגזר הערבי, המגזר החרדי, ואנשים עם מוגבלויות שונות. הנתונים אינם מעודדים. נכון לסוף 2013 רוב העסקים בישראל מעדיפים שלא להעסיק ערבים (80%), חרדים (48%), עולי אתיופיה (52%), עולי חבר העמים (49%), והמצב החמור ביותר הוא בקרב העסקים שלא מעסיקים אנשים עם מוגבלויות שעומדים על כמעט 90% - המצב חמור בהרבה ממה שהמדינה קיוותה לו.

● שווקים בטוחים - מבין השווקים הגדולים בישראל, שוק הביטוח והאנרגיה נחשבים יציבים יחסית, למרות התחרות העזה מבפנים ומבחוץ. הפיטורים שהיו השנה היו מעטים יחסית, ומצבם של העובדים נחשב לטוב, עם תנאים טובים. אמנם חלה שחיקה קלה בדמי הניהול שתי הקבוצות, אך כלל העובדים יכולים להיות מרוצים. גם מחפשים העבודה החדשים מצליחים להשתלב בשווקים הללו בצורה טובה יחסית.

● שווקים שחווים סדקים - למול זה, יש שווקים אחרים בישראל אשר חווים קשיים, ולמחפשי העבודה קשה להשתלב בהם. בין השאר שוק התקשורת נמצא בקשיים כבר מספר שנים ושנת 2013 לא הביאה עימה בשורה. גם גלי הפיטורים של מפעלי התעשייה המקומיים נמשכו בשנה האחרונה. תעשיית ההייטק אמנם פורחת מבחינת הסטארט-אפים, אך דווקא בחברות הגדולות היה גל פיטורים יחסית גדול.


אז מה המסקנה?

ככלל, אם אתם מעוניינים למצוא עבודה - כדאי ללכת וללמוד תחום שהביקוש עבורו הוא קשיח, והשוק לא חווה בו טלטלות בשנים האחרונות. יש מגוון רחב יחסית של אפשרויות. אם בכל זאת החלטתם ללכת להתמקצע או ללמוד תחום אחר - כדאי לדעת שמדובר על סיכון מסוים.
פעולות נוספות :
שיתוף בפייסבוק
הדפס כתבה
שלח כתבה לחבר
הוסף למועדפים