כרגע באתר
9
6
6
,
2
מודעות
כניסה לאזור האישי

חוות שדה בר - לא מוותרים על תעודת הבגרות

בני נוער במצוקה תמיד היו בישראל, וכנראה שגם תמיד יהיו. הגורמים לכך הם רבים, והטיפול בהם לא תמיד יכול להיעשות על ידי משרד הרווחה, או על ידו בלבד. נקודת האור של אותם בני נוער טמונה במסגרות שונות שהוקמו במיוחד עבורם, במטרה להחזירם אל התלם ולאפשר להם להשתלב בחברה – ממש כמו כולם.

13/05/2015

מיהם אותם בני נוער במצוקה?

ההגדרה "נוער במצוקה" או "נוער בסיכון" מתייחסת לאותם בני נוער אשר נמצאים במצבים שעלולים לסכן אותם בסביבתם הקרובה ובקרב בני משפחתם. מצבים אלה יכולים להיות תוצאה של הרבה מאוד סיבות, ביניהן דימוי עצמי נמוך, מצב כלכלי לא טוב, חוסר הצלחה בלימודים, מצב משפחתי פוגע כגון אלימות או פגיעות מיניות במשפחה, משברי זהות, התמכרויות ועוד. הסיבה יכולה להיות אחת, אבל גם יכולה להיות משולבת בסיבות אחרות, שכן כשילד או נער מרגיש, למשל, שהוא כישלון בגלל חוסר הצלחה בלימודים, הוא עלול למצוא את עצמו מכור לסמים שמסייעים לו להרגיש קצת יותר טוב – לפחות לכמה רגעים.

מסגרות הטיפול המוסדרות

מסגרות הטיפול המוסדרות
שירותי הרווחה הפועלים בישראל, בשיתוף משרד החינוך, מנסים לסייע לאותם בני נוער הנמצאים במצוקה בעזרתם של עובדי קידום נוער, שתפקידם לאתר את בני הנוער הללו, לשכנע אותם לקבל עזרה, לאבחן את מצבם ולדאוג שיעברו תהליך טיפולי על מנת לשקם את עצמם ולהיות חלק אינטגרלי מהחברה הנורמטיבית.

מסגרות טיפול אלטרנטיביות

מלבד המסגרות הרשמיות שמפעילים משרד החינוך ושירותי הרווחה, ישנן בישראל גם מספר מסגרות לא רשמיות לטיפול בנוער במצוקה, אחת מהן היא חוות שדה בר – בניהולו של יוסי שדה. החווה הינה בית לכל דבר לנערים במצוקה. היא נמצאת למרגלות ההרודיון, בסוף מדבר יהודה, ומספקת לנערים בני 13 ומעלה מסגרת לכל דבר, בה הם עובדים בחקלאות, לומדים כמו שצריך ואפילו ניגשים לבגרות. בחווה פועל בית ספר תיכון אינטרני המפוקח על ידי משרד החינוך, בו לומדים התלמידים את כל החומר הנדרש ובכיתה י"ב ניגשים לבגרות.

הפעילות בחוות שדה בר

החווה פועלת על פי פרוגרמה חינוכית מובנית, הכוללת אקסיומות מאוד ברורות כגון שבחווה אוהבים את כולם ומקבלים את כולם ללא כל הבדל, שבמקום אין סמים ואין אלימות, שקשרים בינאישיים הם המפתח לשיקום, שכל הזמן משתדלים לספק לנערים חוויה של הצלחה ועוד. הפרוגרמה המאוד ברורה הזאת מאפשרת לנערים לקבל את עצמם ואת האחרים בדיוק כמו שהם, ובעתיד מעודדת אותם להצליח להשתלב בחברה החיצונית – כשווים בין שווים.

הפעילות בחווה אינה פוסקת לרגע, וכוללת, מלבד עבודה ולימודים, גם הרבה מאוד פעילויות חברתיות כמו מסעות גיבוש וטיולים. יוסי שדה וכל מי שעובד בחווה, מודרך מראש כיצד לנהוג עם הנערים וכיצד להעביר להם את ערכי החיים החשובים, כאשר לאורך כל הדרך הנערים מקבלים עידוד מעשי לשפר את התנהגותם, להתקדם בלימודים, להתגייס לצבא, ופשוט להצליח להיות כמו כולם.

לא לוותר על הנוער

אין בכלל ספק, שמסגרות בלתי רשמיות כאלה כמו חוות שדה בר ואחרות, תורמות מאוד לנערים ומסייעות להם לצאת ממצבי הסיכון בהם הם נתונים, ושבין אם בשילוב המסגרות הרשמיות ובין אם בעצמן – מספקות לנערים מענה מצוין.
פעולות נוספות :
שיתוף בפייסבוק
הדפס כתבה
שלח כתבה לחבר
הוסף למועדפים