כרגע באתר
9
6
6
,
2
מודעות
כניסה לאזור האישי

מחלות כלבים ובעלי חיים בחורף

למרות שישראל וחורף אינן בדיוק מילים נרדפות, בכל זאת יש בארצנו הקטנטונת מספר חודשים מועדים לפורענות מבחינת מזג האוויר. בכתבה הבאה נלמד איזה מחלות שכיחות אצל בעלי חיים בתקופת החורף ודרכי מניעה

09/11/2009

מחלות חיות בחורף

למרות שישראל וחורף אינן בדיוק מילים נרדפות, בכל זאת יש בארצנו הקטנטונת מספר חודשים מועדים לפורענות מבחינת מזג האוויר. בימים אלה הטמפרטורות צונחות, ובמקומות מסוימים עשויות להגיע גם לאפס מעלות ואף למטה מזה. אנחנו, כבני אדם, יצורים אינטליגנטיים ותבוניים, יודעים לחמם את עצמנו, אם באמצעות כוס תם חם, סוודר או שמיכת פוך, אולם אם ברשותנו בעלי חיים, שהם, כמובן, אינם יכולים לגשת לארון ולשלוף משם סוודר, כדי שנהיה ערניים גם לצרכים שלהם. אחרת, נוכל למצוא את עצמנו בריצות ל- מרפאה וטרינרית הקרובה למקום מגורינו עם כלב או חתול רועדים מקור, אפאתיים, הנושמים בכבדות ומשוועים לישועה.

כן, יש בהחלט דבר כזה הנקרא מחלות חיות בחורף. גם חיות מחמד וחיות בכלל סובלות בחורף יותר, בעיקר כאשר מדובר בגורים ולחלופין – בחיות מבוגרות, בחיות הסובלות מבעיות פרקים וממחלות כרוניות המחלישות את מערכת החיסון (סוכרת, חוסר איזון הורמונלי, מחלות לב, מחלות כליות ועוד), חיות הסובלות מתת משקל, חיות בעלות שיער קצר וחיות בעלות רגליים קצרות. כל אלה חושפים את חיות המחמד שלנו למחלות חורף בחיות, מחלות שיכולות להיות לא נעימות בכלל.

אז – מאילו מחלות חורף סובלות החיות?

היפותרמיה – זאת אמנם לא ממש מחלה במובן ה"קלאסי" של המילה, אולם זהו מצב שאליו יכולות חיות המחמד שלנו להגיע בקלות. מדובר במצב שבו חום הגוף צונח באופן משמעותי אל מתחת לחום הגוף הנורמלי, דבר היכול לגרום לחיית המחמד שלכם לרעידות, לעייפות, לחוסר תיאבון, לשינוי בקצב הנשימה ובמקרים קיצוניים לאפטיות ואף למוות. כדי למנוע מצבים כאלה, יש לשמור על חום הגוף של חיות המחמד: אם חיית המחמד שלכם נרטבת מהגשם, דאגו לייבש אותה באמצעות מגבת ואולי אף להלביש אותה בבגדים חמים (יש היום המון סוודרים מקסימים לכלבים ולחתולים שניתן להשיג בכל חנות חיות) ודאגו לתזונה נכונה ובריאה שלהם, שהינה חשובה ביותר בגלל האנרגיה הרבה שמבוזבזת על שמירה על חום הגוף. בכלל, אם אפשר, בימים קרים וגשומים – הכניסו את חיות המחמד שלכם הביתה. זה יהיה המקום הבטוח ביותר עבורם.

ההיפותרמיה עצמה יכולה להיות מקור לא אכזב למחלות חורף בחיות, החיים ביניהן המחלה האופיינית כל כך גם לבני אדם בחורף – הצינון. כן, גם הכלב והחתול יכולים לסבול מנזלת, מאף סתום ומחום – בדיוק אותם תסמינים המוכרים לנו כל כך (ושנואים עלינו כל כך). גם לבעלי החיים לא נעים להיות מצוננים, אבל כמו אצלנו – בדרך כלל זה חולף כלעומת שבא. אם הצינון נמשך מספר ימים ברציפות, והחיה נראית לכם במצב כללי ירוד (חוסר תיאבון וירידה במשקל, אפטיות, חולשה רבה וכד') – קחו אותה אל הווטרינר, על מנת שיבדוק ויחליט אם דרוש טיפול אנטיביוטי. בשום אופן אל תחליטו על דעת עצמכם לתת לחיית המחמד שלכם אנטיביוטיקה ואפילו לא אקמול - זה יכול לגרום לנזק לא מבוטל ולעתים גם בלתי הפיך. לווטרינר יש את כל הידע והכלים להחליט בדיוק איזה טיפול ישפר את המצב ויקל על חיית המחמד שלכם.

מחלות חתולים ועוד

מחלה נוספת שיכולה להתפרץ אצל חתולים בעיקר, ובעיקר בסתיו ובחורף, היא חסימה בדרכי השתן. יכול להיות שזה קשור לעובדה שהחתולים שותים הרבה פחות בעונות הללו (בינינו – גם לנו זה קורה) והדבר משפיע על תפקוד מערכת השתן כולה. הווטרינרים שניסו להתחקות אחר הסיבה לתחלואה הרבה בדלקת זאת דוקא בחורף, חושבים שמעורב גם וירוס מסוים בהתפתחות הדלקת, אבל הם עוד לא הגיעו למסקנה חד משמעית. בכל מקרה העובדה היא שזה קורה יותר בחורף. כדי לנסות למנוע התפתחות של דלקת בדרכי השתן אצל החתול שלכם, דאגו לכך שהוא ישתה הרבה, בעיקר אם אתם מחממים את הבית. דאגו לכך שהוא לא יתייבש, משום שהתייבשות מחלישה את הגוף וחושפת את החתול למחלות, וגם, כאמור, יכולה להביא להתפתחות דלקת בדרכי השתן.

בין מחלות החורף בחיות ניתן למצוא גם מצב, שאינו בדיוק מחלה, אלא דווקא הרעלה. בבתים בהם יש רדיאטורים, מוסיפים פעמים רבות לרדיאטור נוזל למניעת קיפאון. זהו נוזל בעל טעם מתקתק, שחתולים וכלבים מאוד אוהבים ללקק. אסרו עליהם והרחיקו אותם כמה שיותר מהרדיאטור. מדובר בנוזל רעיל שיכול לגרום למוות מהיר ביותר.

ואם כבר דיברנו על מחלות חורף בחיות, צריך לזכור שלא רק חיות המחמד סובלות מהן. להפך – הסובלות העיקריות ממחלות החורף הן החיות שביתן נמצא באוויר הפתוח, ואנחנו מתכוונים לפרות, לכבשים, לעזים ולכל שאר דיירי המכלאות. יש להקפיד על חימום נאות של חיות אלה, בעיקר באמצעות שמיכות ומזרנים, ולדאוג לתזונה נכונה ובריאה שלהן.

שיהיה לנו חורף בריא
פעולות נוספות :
שיתוף בפייסבוק
הדפס כתבה
שלח כתבה לחבר
הוסף למועדפים